Pages

Wednesday, August 19, 2020

APAM BERAS

APAM BERAS (GERENTI JADI kalau betul betul ikut resepi niee...dah ramai yg buat)

  • 2 cwn nasi
    2 cwn tepung gandum
    2 cwn tepung beras
    1 3/4 cwn gula pasir
    2 1/2 cwn air
    2 sudu kecil yis (mauripan)
    kelapa parut dgn sedikit garam
    pewarna ikut suka nak colour apa..

  • Cara Penyediaan
  • 1. Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
    2. Setelah hancur, campur gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
    3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
    4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
    5. Perap selama 3 jam.
    6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
    7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
    8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
    9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam.. atau enak dimakan begitu saja.

No comments:

Post a Comment